Tak wyglądają dwie z wielu wersji najbardziej popularnej gruzińskiej potrawy, placka o nazwie chaczapuri (ხაჭაპური). Zależnie od fantazji kucharza może on mieć różne kształty (okrągły, w kształcie łódki, prostokątny). Samo ciasto przypomina w smaku ciasto do pizzy, a nadzienie może być różne. W wersji najbardziej podstawowej między dwiema warstwami ciasta znajduje się ser, w wersji adżarskiej na wierzchu zapieczone jest jajko, w wersji imeretyńskiej w środku zapieka się pastę z czerwonej fasoli, istnieją też wersje z warzywami, tłuczonymi ziemniakami lub mięsem. Często dodaje się także sos adżika- pikantną masę paprykową. Chaczapuri jest najlepsze na ciepło, często kupowane jest w małych budkach na ulicy i jedzone na zasadzie "fast-foodu".
W kuchni gruzińskiej pozostało też sporo śladów kuchni rosyjskiej. I tak częstą alternatywą dla chinkali są pielmieni (Пельме́ни), malutkie pierożki o kształcie zbliżonym do polskich "uszek". Najczęstsze odmiany to z mięsem, grzybami i serem, czasami zdarzają się też na słodko. Są dużo lżejsze niż chinkali, ale nie wszędzie można je dostać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz